Nieuws

Home / Nieuws

Lekker zomerse kersen tiramisu!

Hoe fijn is het om een seizoensproduct te verwerken in lekkere recepten! Deze week gaan we aan de slag met kersen! Deze kersen worden op de Flevolandse bodem vol passie geteeld door de familie Van Daele! Check hier hun verhaal!

Bereidingswijze

Voor dit recept kan je vier glazen gebruiken of een kleine springvorm.

Spoel de kersen even af met koud water. Bewaar 100 gram kersen voor de garnering.Met de overige 400 gram kersen gaan we aan de slag! Halveer de kersen en ontpit ze. Doe de kersen samen met de sherry, de 50 gram basterd suiker en het water in een steelpan. Breng dit alles aan de kook en laat dit ongeveer drie minuten op laag vuur doorkoken. Laat de kersen afkoelen in een kom en giet de kersen af, bewaar het kersenvocht!

Pak de eieren, hiervan heb je alleen het eigeel nodig. Split deze dus zo dat je alleen het eigeel over hebt. Klop met een mixer de eidooiers met met de rest van de suiker in 4 minuten op tot een licht geel schuim. Klop in een andere kom de slagroom stijf. Meng de mascarpone en 6 eetlepels kersenkookvocht door het eigeel-schuim. Spatel de slagroom erdoor. Hak de chocolade in kleine stukjes, meng twee derde van de chocola door het mascarpone mengsel.

De lange vingers zijn voor de bodem van dit heerlijke dessert. Pak de lange vingers en breek deze doormidden, doop de helft van de lange vingers in het overige kersenkookvocht. Doe de lange vingers op de bodem in de glazen of in de kleine springvorm. Verdeel de helft van het mascarpone-mengsel over de lange-vingers en bedek deze met een laagje gekookte kersen. Herhaal dit nogmaals. Dus doop de lange vingers in het kersenkookvocht verdeel daarna het laatste mascarpone over de lange vingers en bestrooi dit met de gekookte kersen. Laat het dessert twee uur in de koelkast opstijven. Garneer het dessert met de resterende chocola en de verse kersen.
En… Genieten maar!

Ingrediënten:

-500 gram verse kersen
-100 gram basterd suiker
-150 ml medium sherry
-150 ml water
-2 eieren
-250 gram (zachte roomkaas) mascarpone
-125 ml verse slagroom
-100 gram lange vingers
-100 gram pure chocolade (72%)

Heerlijke huzaren salade!

Aankomend weekend is het vaderdag! Ook wordt het nog eens lekker zonnig weer! Dus wat is er nou leuker om gezellig met de familie te gaan BBQ’en! Laten wij daar nou net heerlijk lokaal geproduceerd vlees voor verkopen! Bij een BBQ is een heerlijk verfrissende salade super lekker! Check het makkelijke recept hieronder.

Ingrediënten:

1 kg gehakt
1 kg aardappels
2 uien
2 appels
1 pot augurken (400 ml)
4 gekookte ei
2 tomaten
paar eetlepels boeren yoghurt
paar eetlepels melk
klontje boter
azijn
citroenzuur
sla
maggi
peper

Bereidingswijze:

Bak het gehakt rul in een pan, voeg naar smaak kruiden toe. Schil de aardappelen en kook deze gaar. Maak met een pureestamper van de aardappels, een paar eetlepels melk en een klontje boter een gladde substantie. Snijdt de uien en augurken in kleine stukjes. Schil de appel (kan ook met schil) en snijdt ook deze in kleine stukjes. Voeg de uien, appels, augurken en het gehakt toe aan de aardappelpuree en meng het tot een geheel. Breng dit op smaak met peper en maggi. Voeg naar smaak de boeren yoghurt toe, dit zorgt voor de extra frisse smaak. Maak het geheel af met een romige sla saus en de azijn.

Garneer een serveerschaal met blaadjes sla, schep de salade op de slablaadjes en smeer dit mooi glad. Voeg op de salade de schijfjes gekookt ei en tomaten toe en maak het geheel eventueel af met toefjes ketchup en mayonaise.
En… Genieten maar!

Aardbeien roomdessert

Wat is er nou lekkerder dan op een warme voorjaarsdag een heerlijk verfrissend en romig aardbeiendessert te eten! Check hieronder het recept en ga snel aan de slag!

Bereidingswijze:

Was de aardbeien met koud water en verwijder de kroontjes. Bewaar een deel van de aardbeien voor de garnering. Pureer de aardbeien met een (staaf)mixer tot een dikke saus. Klop de slagroom met de eetlepel suiker stijf. Voeg de aardbeienpuree, de yoghurt en de poedersuiker toe aan de opgeklopte slagroom en schep dit met een spatel goed door elkaar. Verdeel het roomdessert in mooie dessertbakjes en garneer met de overgebleven verse aardbeien!
En… Genieten maar!

Ingrediënten:

500 gram aardbeien
4 eetlepels poedersuiker
170 gram boerenyoghurt
1 eetlepel suiker
250 ml slagroom

Gezonde groene asperge quiche

Het voorjaar is alweer een poosje aangebroken en dat betekent heerlijke verse groene asperges!! De groene asperges die je voor deze overheerlijke quiche kunt gebruiken zijn te koop in de webshop en zijn vers geteeld op Lelystadse bodem! Hieronder vind je het overheerlijke recept.

Ingrediënten:

120 gram groene asperges
2 rode of gele uien
250 gram hamblokjes, of 250 gram gebraden kipfilet
250 gram cherrytomaatjes
4 eieren
40 gram geraspte kaas
4 plakken (hartige taart) bladerdeeg
250 gram ricotta
Peper en zout
Nootmuskaat
Boter ongeveer 10 gram
1 eetlepel paneermeel
Springvorm of quiche

Bereidingswijze:

Verwarm als eerst de oven voor op 200 graden, zodat als de quiche klaar is deze zo de oven in kan. Pak de quiche of springvorm erbij en vet deze in met de boter. Bekleed de bodem en de zijkant van de vorm met de plakken bladerdeeg. Prik met de vork gaatjes in de bladerdeeg bodem, dit zorgt ervoor dat de bodem lekker luchtig wordt. Bestrooi de bodem met het paneermeel.

Snijdt de tomaatjes in tweeën, snij de uien in ringen en halveer de groene asperges. Als je gebraden kipfilet gebruikt in plaats van hamblokjes is het handig deze eerst in blokjes te snijden. De hamblokjes zijn al gesneden daar hoef je niks meer aan te doen. Meng de gesneden tomaatjes de asperges en de uien met de hamblokjes of de gebraden kipfilet en verdeel dit over de bodem.

Klop vervolgens de eieren met de geraspte kaas en de ricotta los in een kom. Breng extra smaak aan door peper, zout en nootmuskaat toe te voegen. Schenk het ei-mengsel gelijkmatig over de groente in de springvorm/quiche.

Nu is de hartige groene asperge taart klaar om in de oven te zetten! Let er even op dat de oven goed op temperatuur is gekomen. Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin. Je kan checken of de taart gaar is door even met een satéprikker in de taart te prikken. Als er deeg aan de satéprikker plakt is de taart nog niet gaar. Prik indien nodig na 5 minuten nogmaals. Als de taart gaar is laat je het afkoelen buiten de oven.

En… Genieten maar!

Kom jij ook een meter oogsten?

De Lelystadse Oogstdag

Op een zaterdag in september kan je zelf oogsten bij de Lelystadse Boer. Iedereen is welkom op het land bij de kruising van de Larserweg en de nieuwe Anthony Fokkerweg bij het vliegveld om de handen vies te maken.

Leuk uitje voor het hele gezin
Op de akker wordt een feestelijke terrein ingericht. Met verse polderfriet, een boerenmarkt en boerenijs, recepten voor thuis en vertier voor de kinderen. Iedereen kan oogsten per meter. Je geeft aan hoeveel meter van de oogst je graag wilt meenemen naar huis, en je mag het dan zelf uit de grond halen. Dat is leuk en leerzaam om te doen en pakt ook nog eens voordelig uit!

Op de akkers van het toekomstige Lelystad Airport Businesspark verbouwen enkele Lelystadse Boeren een aantal gewassen als biologische pompoen, rode biet, aardappel, suikermaïs en uien. De gronden zijn bestemd als bedrijventerrein, maar zolang er nog niet gebouwd wordt beheren de Lelystadse boeren deze akkers. Zo blijven ze zo lang mogelijk behouden voor de productie van heerlijk, vers voedsel.

De datum en het programma voor 2019 zijn nu nog niet bekend. In het groeiseizoen wordt dit bekend gemaakt; want als je weet wanneer je kan zaaien weet je ook wanneer je ongeveer kan gaan oogsten.

Houd de Facebookpagina in de gaten voor alle actuele informatie over dit leuke evenement.

Onwijs leuk en leerzaam voor schoolkinderen

Boerderij Educatie

Bezoek met schoolkinderen één van de boerderijen van de Lelystadse Boer. Die paar uur op de boerderij vliegen om! Er is zoveel te doen en zoveel te beleven.

Het is belangrijk dat kinderen in contact zijn met de boerderij. Hier komt hun eten vandaan. En veel kinderen (ook veel volwassenen trouwens!) verbazen zich over wat er allemaal gebeurt buiten de stad. Ze mogen trots zijn op Lelystad en de Lelystadse boeren.

Bewustwording over waar je eten vandaan komt helpt je om bewust met eten om te gaan. Gezond en duurzaam. Weten wat een boer allemaal doet om het eten van het land op je bord te krijgen, helpt kinderen bovendien om zich een goed en gezond beeld van de landbouw te ontwikkelen. Zo past een bezoek van een schoolklas aan een boerderij naadloos is allerlei projecten die te maken hebben met gezondheid, duurzaamheid, voedsel, maar ook Lelystad, de polder en de geschiedenis van dit bijzondere gebied op de bodem van de zee.

Om kinderen nog beter te kunnen voorlichten participeren we in het project Boerderij Educatie. Dat is een platform waarbij getrainde boeren en boerinnen educatieve rondleidingen op boerderijen geven. De komende tijd zullen een aantal boeren deze trainingen volgen. Wordt vervolgd!

Wil je nu al graag als school een bezoek brengen aan één van onze boerderijen? Dat kan natuurlijk. Neem contact op met Patricia Hooiveld, via boerderijbezoek@delelystadseboer.nl.

Terug naar boven
Winkelwagen
Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

Cookies Melding

Wij maken gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te laten functioneren en een veilige website kunnen bieden tijdens het shoppen. Ook maken wij gebruik van cookies om je beter en persoonlijker te helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw gebruik van onze site en tonen wij op jouw voorkeuren afgestemde advertenties.

Als je op 'Ja' klikt of verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.